Tanssikurssien tasokuvaukset: perusteet, keskitaso, keskitaso/haastava ja haastava


Tarkista kurssitason kuvaukset ja osaamisvaatimukset ennen kurssille tuloa ja valitse vain ne kurssit, joille tanssitaitosi riittää -näin varmistetaan, että kurssit ovat mahdollisimman mukavia ja antoisia kaikille. Liian haastavan kurssitason valitseminen ei ole omalle oppimiselle järkevää eikä muille kurssilaisille mukavaa.

Huomaa myös, että saatat olla sinisen tason tanssija joissain lajeissa, mutta joissain muissa lajeissa tarvitset vielä vahvistusta perusteisiin. Perusteita ei voi koskaan vahvistaa liikaa, ja suosittelemme lämpimästi perusteiden kursseja ihan kaikille kurssilaisille -aina oppii jotain uutta.

Jos olet epävarma omasta osaamistasosta, voit aina kysyä vinkkiä opettajilta.

Syksyllä 2019 Taitokolmion ohjelmassa on vihreitä, sinisiä ja sinipunaisia tunteja. Tapahtumakalenterissa on jokaisen kurssin kohdalla kerrottu, minkälaisia taitoja kurssi edellyttää.

Vihreä = perusteet

Perusteiden kursseille voit tulla ilman mitään ennakkotaitoja tanssimisesta tai kyseisestä lajista. Jokainen kurssi alkaa tanssin perusaskeleiden opettelusta. Vihreällä tasolla harjoitellaan ensimmäiset tanssikuviot, haetaan oikea rytmi ja opetellaan viemisen ja seuraamisen perusteita. Huomaa kuitenkin, että Taitokolmion perusteiden lajikohtaiset kurssit on kolmen viikon jaksoissa, ja kurssi etenee viikko viikolta (Esim. tango 1, tango 2, tango 3). Tule mukaan jo ensimmäiselle tunnille, niin pääset hyvin mukaan.

Tavoite: Opit tanssilajin perusteet ja rohkenet lähteä tanssilattialle parin kanssa. Sinun on hyvä käydä samasta tanssilajista useampi vihreä kurssi ennen siniselle tasolle siirtymistä. Jos olet epävarma tasostasi, kysy opettajalta.

Sininen = keskitaso

Sininen eli keskitaso on hyvä kurssitaso melkein kaikille tanssijoille sen jälkeen kun perusteet on opittu. Tunnit sopivat kaikille, joilla on tanssilajin perusteet hallussa ja joiden tanssi sujuu jo mukavasti.

Sinisillä tunneilla harjoitellaan mm. lisää kuvioita ja niiden variointia sekä saadaan vinkkejä musiikintulkintaan. Sinisten tuntien sisältöön kuuluvat olennaisena osana myös tanssiasennot ja -otteet, tanssitekniikka sekä parityöskentely eli asiat, joiden varmaa hallintaa tarvitset punaiselle tasolle siirtymistä varten

Tavoite: Tanssistasi tulee helppoa, nautinnollista ja sujuvaa. Osaat varioida perusaskeleet ja käännökset. Kanssasi on mukava tanssia ja osaat huomioida muut tanssijat. Suosittelemme pysymään sinisellä tasolla tarpeeksi pitkään, jotta valmiudet punaiselle tasolle ehtivät kehittyä. Jos olet epävarma tasostasi, tiedustele opettajalta.

Sinipunainen = keskitaso/haastava

Sinipunainen on sinisiä tunteja vaativampi keskitaso. Näillä tunneille tulee jo vaativampia kuvioita ja variaatioita, jotka edellyttävät, että tanssin perusteet ovat todella hyvin hallussa. Kyse ei ole siitä, montako kuviota osaa, vaan siitä, miten hyvin vienti/seuraaminen, perusliikkuminen ja vartalonhallinta on hallussa ja miten hyvät edellytykset on ottaa vastaan uusia asioita ja varioida omaa tanssiaan.

Punainen `= haastava

Siirry tänne, kun osaat tanssia hyvin eli kun kehonhallintasi ja perustekniikkasi ovat hallussa, tunnet askelvariaatioita ja osaat tanssia sujuvasti musiikkiin. Punaisilla tunneilla keskitytään lajien karaktääreihin ja harjoitellaan haastavampia kuvioita sekä niiden variaatioita. Punaisilla tunneilla opit sujuvaa musiikintulkintaa ja kaunista lajinomaista tanssia. Tällä tasolla oivallat, että tanssitaidon kehittäminen on elinikäinen prosessi, jossa ei ole koskaan valmis ja jossa eteen tulee aina uusia ihania haasteita.

Tavoite: Olet monipuolinen ja suvaitsevainen tanssija, joka pystyy sujuvaan ympäristön, tilan ja parin huomioivaan tanssiin.