Tanssikurssien tasokuvaukset: valitse itsellesi sopiva taso, niin oppiminen on mukavaa


Haluamme tarjota mukavia kursseja ja antoisia oppimisen hetkiä kaikille kurssilaisille. Tutustu kurssitasoihin ja osaamisvaatimuksiin ennen kurssille tuloa ja valitse vain ne kurssit, joille tanssitaitosi riittää. Liian haastavan kurssitason valitseminen ei ole omalle oppimiselle järkevää eikä muille kurssilaisille mukavaa.

Huomaa myös, että saatat olla vaativamman tason tanssija joissain lajeissa, mutta joissain muissa lajeissa tarvitset vielä vahvistusta perusteisiin. Perusteita ei voi koskaan vahvistaa liikaa, ja suosittelemme lämpimästi vihreitä ja sinivirheitä kursseja ihan kaikille kurssilaisille -aina oppii jotain uutta ja tanssista tulee taas mukavampaa.

Alta löytyy kuvaukset eri kurssitasoista -nämä kannattaa lukea ajatukeslla läpi. Taitokolmion tapahtumakalenterissa on lisäksi jokaisen kurssin kohdalla kerrottu tarkemmin, minkälaisia taitoja kurssi edellyttää.

Jos olet epävarma omasta osaamistasosta, voit aina kysyä vinkkiä opettajilta.

Vihreä = alkeet/perusteet 1

Perusteet 1 - kursseille voit tulla ilman mitään ennakkotaitoja tanssimisesta tai kyseisestä lajista. Jokainen kurssi alkaa tanssin perusaskeleiden opettelusta. Vihreällä tasolla harjoitellaan ensimmäiset tanssikuviot, haetaan oikea rytmi ja opetellaan viemisen ja seuraamisen perusteita. Huomaa kuitenkin, että Taitokolmion perusteiden lajikohtaiset kurssit on kolmen viikon jaksoissa, ja kurssi etenee viikko viikolta (Esim. tango 1, tango 2, tango 3). Tule mukaan jo ensimmäiselle tunnille, niin pääset hyvin mukaan. Keväällä 2022 perusteet 1 -tunteja on keskiviikon alkuilloissa.

Tavoite: Opit tanssilajin perusteet ja rohkenet lähteä tanssilattialle parin kanssa. Sinun on hyvä käydä samasta tanssilajista useampi vihreä/sinivihreä kurssi ennen siniselle tasolle siirtymistä. Jos olet epävarma tasostasi, kysy opettajalta.

Sinivihreä = perusteet 2

Sinvihreät tunnit (perusteet 2) on tarkoitettu sinulle, joka osaat tanssilajin perusaskeleen ja pari peruskuviota. Toisin sanoen pystyt jo tanssimaan tätä lajia lavoilla. Tunneilla kerrataan ja vahvistetaan perusteita, harjoitellaan lajityypillistä liikkumista, parannetaan vientiä ja seuraamista ja opetellaan uusia kuvioita. Näitä tunteja voi lämpimästi suositella myös kaikille pitkään tanssineille konkareille, sillä näiden taitojen vahvistaminen on avain hyvään tanssitaitoon ja mukaviin tanssihetkiin. Keväällä 2022 perusteet 2 -tunteja on keskiviikon loppuilta.

Tavoite: saada perustanssi sujumaan vaivattoman tuntuisesti niin että parillakin on mukavaa :-) Sinivihreillä tunneille kerrytetään taitoja kohti keskitason tunteja, mutta ennen siniselle tasolle siirtymistä vihreitä ja sinivihreitä kursseja tarvitaan alle useampia.

Sininen = jatkotaso/keskitaso

Sininen eli jatkotaso sopii tanssijoille, joilla on jo hyvä osaaminen tanssilajista: lajin perusteet on hyvin hallussa ja osaat viedä ja seurata mukavasti. Käytännössä tälle tasolle pääsy vaatii useamman alkeis/alkeisjatkokurssin sekä tanssikilometrejä lavoilta. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että näitä kursseja voi alkaa katsella, kun on vähintään kahden vuoden kokemus kurssin lajin tanssimisesta sekä kursseilla että lavoilla.

Sinisillä tunneilla harjoitellaan mm. lisää kuvioita ja niiden variointia sekä saadaan vinkkejä musiikintulkintaan. Sinisten tuntien sisältöön kuuluvat olennaisena osana myös tanssiasennot ja -otteet, tanssitekniikka sekä parityöskentely eli asiat, joiden varmaa hallintaa tarvitset punaiselle tasolle siirtymistä varten. Keväällä 2022 jatkotason tunteja on torstaisin.

Tavoite: Tanssistasi tulee helppoa, nautinnollista ja sujuvaa. Osaat varioida perusaskeleet ja käännökset. Kanssasi on mukava tanssia ja osaat huomioida muut tanssijat.

Sinipunainen = keskitaso/haastava

Sinipunainen on sinisiä tunteja vaativampi keskitaso. Näillä tunneille tulee jo vaativampia kuvioita ja variaatioita, jotka edellyttävät, että tanssin perusteet ovat todella hyvin hallussa. Kyse ei ole siitä, montako kuviota osaa, vaan siitä, miten hyvin vienti/seuraaminen, perusliikkuminen ja vartalonhallinta on hallussa ja miten hyvät edellytykset on ottaa vastaan uusia asioita ja varioida omaa tanssiaan. Sinipunaisia tunteja voi harkita sitten, kun tanssikokemusta on jo muutama vuosi.

Punainen `=haastava

Siirry tänne, kun osaat tanssia hyvin eli kun kehonhallintasi ja perustekniikkasi ovat hallussa, tunnet askelvariaatioita ja osaat tanssia sujuvasti musiikkiin. Punaisilla tunneilla keskitytään lajien karaktääreihin ja harjoitellaan haastavampia kuvioita sekä niiden variaatioita. Punaisilla tunneilla opit sujuvaa musiikintulkintaa ja kaunista lajinomaista tanssia. Tällä tasolla oivallat, että tanssitaidon kehittäminen on elinikäinen prosessi, jossa ei ole koskaan valmis ja jossa eteen tulee aina uusia ihania haasteita.

Tavoite: Olet monipuolinen ja suvaitsevainen tanssija, joka pystyy sujuvaan ympäristön, tilan ja parin huomioivaan tanssiin.